Tavallinen tallaaja taivaltaa polkunsa päähän joko moukan tuurilla tai joka tapauksessa taivaltaa. Viittaus kohtaloon kalskahtaa kolkolta, mutta sitä se ei ollut kesällä saunan lauteilla kun neljävuotias Nadja tavanomaisen tarinoinnin yhteenvetona totesi, jotta sellaista on asiain kohtalo. Päinvastoin kommentti oli huvittavaa pikkuvanhan pohdiskelua. Aforismi jäi elämään mielen sopukoihin.
Lapset ja isovanhemmat samoilla lauteilla sisältää ajan kulussa yhteensä pitkän kaaren. Niin pitkän, että otsikon sisältö alkaa puhutella. Varsinkin jos on jo tullut siihen ikään, että paljon on vettä virrannut - sanotaan. On käsitelty asioita, on koettu kohtaloita, Muutenhan emme tässä olisi.
Pintaa raaputtamalla saattaisi tulla esiin jotain muistiin merkittäväksi. Mutta miksi nähdä vaivaa? Mitä taviksen taipaleella voisi olla sen arvoista? Eihän tavallisella voi olla tavallista enempää kerrottavaa tai kuultavaa.
Mennyt on elettyä, tulevasta emme tiedä, joten eläkäämme tätä aikaa. Kun on hyvä näin, se tekee elämästä mielenkiintoisen ja elämisen arvoisen. Meillä kaikilla on takana ja edessä oma tarinamme. Ei kahta samanlaista. Kohtalon kulku siinä rinnalla luo kytkösten verkon, josta punoutuu meidän jokaisen oma iso ainutlaatuinen juttumme. Ja se panee raaputtamaan.
Kohtalokkaat sanat esiin nostanut pikkuvanha ei ajatellut asiaa sen pidemmälle. Se on vasta myöhempien aikojen rasite - hänellekin. Kohtalossa on jotain pelottavaa, jos otamme sen annettuna. Ja miksi emme ottaisi myös niin? Toisena ääripäänä otamme sen omiin käsiin - muka. Yleisintä lienee sovellutus siinä välimaastossa. Kirjava kokonaisuus siitä tulee ja maailma on mielenkiintoinen paikka elää.
Omat kokemuksemme ovat meitä lähinnä. Siksi ne ovat meille rakkaita kokemuksina, elämyksinä, hyvinä, huonoina mutta meille omina. Olemme myös parempaan pyrkijöitä. Siihen käytämme oppimisen lahjojamme. Oppia voi myös kokemuksen kautta, niin hyvin omien kokemusten kuin toisten ja erityisesti toisten. Sillä onhan niin, että kaikkia virheitä emme yksinkertaisesti ehdi elämämme aikana itse tekemään. Ei oppi ojaan kaada - sanotaan, mutta miten tässä oikeastaan pääsi näin käymään.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti